Κυριακή 7 Ιουλίου 2013

Αγραφιώτικα θρησκευτικά μνημεία .










Η Νεράϊδα (Σπινάσα) του τέως Δήμου Δολόπων είναι ένα πανέμορφο Αγραφιώτικο χωριό που από το 1973 αποκόπηκε από τον μητρικό κορμό της Ευρυτανίας και ενσωματώθηκε διοικητικά στον Νομό Καρδίτσας . Είναι χτισμένη στις βόρειες απολήξεις της Μάρτσας πάνω από τις απόκρημνες όχθες του Μέγδοβα , σε ένα τοπίο μοναδικής ομορφιάς πνιγμένο στα έλατα , τις βελανιδιές , τα πλατάνια και τις καστανιές .

Περίπου 3 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του οικισμού βρίσκεται το καθολικό της μονής , ότι απέμεινε από το ιστορικό μοναστήρι , του Γενεθλίου της Θεοτόκου η της Παναγίας της Φανερωμένης .
Ανακαινίσθηκε το 1608 (σύμφωνα με λίθινη επιγραφή) από τον εκ Τρικάλων ηγούμενο Ιωαννίκιο και αγιογραφήθηκε εσωτερικά και εξωτερικά το 1651 από τον ζωγράφο Ιωάννη τον “ευτελή” με έξοδα του άρχοντα Θεοδοσίου Τζηοπέλη εικόνα του οποίου σώζεται στο εσωτερικό του ναού .
Πρόκειται για τρίκογχο , ξυλόστεγο κτίριο με στοά – πρόναο προς τα δυτικά , πρόσφατα συντηρημένο . Δυστυχώς όλη η “ιστόρηση” του εξωτερικού του – πλην ελαχίστων σπαραγμάτων – έχει υποκύψει στην φθορά του χρόνου και έχει χαθεί . Η εσωτερική του διακόσμηση – απ' όσο πληροφορηθήκαμε – σώζεται σε καλή κατάσταση και οπωσδήποτε αξίζει μία εκδρομή – προσκύνημα ως εκεί , σε ένα από τα σημαντικότερα μνημεία των Αγράφων .

Πανηγυρίζει στις 8 Σεπτεμβρίου .

6 σχόλια:

  1. Πολλές φορές ισχύει κι εδώ, αυτό που είπαμε για τα γιοφύρια...
    Νάσαι καλά που τα αναδεικνύεις με τον τρόπο σου
    Ευχές και ευχαριστίες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ όμορφες οι φωτογραφίες στο σύνολό τους, αλλά πολύ ενδιαφέρον και το συνοδευτικό κείμενο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θα ήταν όμορφα να παρακολουθήσεις μία λειτουργία εδώ , Παναγιώτη !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Για να μην ξεχνάμε , Κλεοπάτρα . Την μέρα που πήγαμε στο γεφύρι . Κάναμε μία μικρή παράκαμψη για να το επισκεφτούμε . Θα ήταν μεγάλη παράλειψη αν δεν ερχόμασταν !

    ΑπάντησηΔιαγραφή